Wanneer kan ik sporten na een tatoeage?

Wanneer kan ik sporten na een tatoeage?

Er is geen pasklaar antwoord op de vraag wanneer een nieuwe tatoeage en opleiding samengaan. Het hangt erg af van waar op je lichaam je je tattoo hebt laten zetten. Daarna heeft het ook veel te maken met welke sport je speelt. Het is belangrijk om te onthouden – hoewel we begrijpen dat het moeilijk is – dat het gemakkelijker is om weer in een trainingsritme te komen dan om een beschadigde tatoeage te herstellen of te repareren.

Hieronder lees je meer over wat je moet doen voordat je gaat trainen na het krijgen van een nieuwe tatoeage.

Wat kan er gebeuren als je traint na een nieuwe tatoeage?

Wij raden u aan om twee dagen na de tatoeage niet te sporten. In dit stadium is de tatoeage nog een open wond, en is het extra belangrijk dat de tatoeage extra wordt verzorgd en dat het genezingsproces zijn gang gaat. Dat betekent dat u het grondig – maar voorzichtig – moet schoonmaken en het regelmatig een nazorgbeurt moet geven. Tenslotte moet het gewoon met rust gelaten worden.

Je kunt ook lezen waar het het meeste pijn doet om een tatoeage te nemen.

Voorkom dat uw bloeddruk stijgt

Eén van de redenen waarom lichaamsbeweging schadelijk kan zijn voor je nieuwe tatoeage is dat je bloeddruk stijgt bij lichaamsbeweging. Een hogere bloeddruk betekent dat uw bloed sneller door uw lichaam wordt gepompt. Dus als je tattoo nog een open wond is, loop je het risico dat je tattoo gaat bloeden als je gaat sporten. Daarom raden we je aan om na het zetten van je tatoeage te beginnen met een lichte training.

Het uitrekken van de huid kan je tattoo beschadigen

Na de eerste paar dagen begint zich een korstje te vormen op je tattoo. Door deze korst ziet je tattoo er misschien wat anders uit, maar dat is volkomen normaal. U kunt ook merken dat het iets uitpuilt – ook dat is normaal. Het is belangrijk dat je de wond die tijdens deze dagen ontstaat goed verzorgt.

Als je sport, gebruik je je lichaam natuurlijk op een zeer flexibele manier. Dit kan door hardlopen, krachttraining of fietsen. In alle disciplines beweeg je bijna je hele lichaam, waarbij je je huid stretcht. Dit uitrekken is niet gezond voor je tattoo. Je loopt het risico dat de wond die zich op je tattoo heeft gevormd barst. Dit is niet goed voor het genezingsproces van je tattoo.

Uw training hervatten nadat u bent getatoeëerd hangt af van uw sport

De reden waarom het moeilijk is om een concreet antwoord te geven op de vraag wanneer je je training kunt hervatten nadat je bent getatoeëerd, is dat dit afhangt van de sport die je beoefent. Als je elke dag aan krachttraining doet, heb je volledige controle over of je tattoo geraakt of uitgerekt wordt. Als je bijvoorbeeld een tatoeage op je been hebt, kun je je training de eerste weken isoleren tot oefeningen voor het bovenlichaam. Zo krijg je toch beweging terwijl je je nieuwe tattoo verzorgt.

Als je echter handbal of voetbal speelt, is de kans groter dat je tattoo beschadigd raakt. Het is zeer waarschijnlijk dat een tegenstander je tatoeage kan aanraken tijdens een gevecht. Als u dat doet, riskeert u dat de wond wordt afgescheurd. Vraag jezelf dus af wat het meest zinvol is voordat je weer gaat sporten.

Vermijd alle watergerelateerde oefeningen nadat je getatoeëerd bent.

Wij raden u aan alle watergerelateerde oefeningen te vermijden. Dit betekent zwemmen of andere watersporten. Het is over het algemeen niet goed voor de tatoeage als deze wordt blootgesteld aan veel vocht. Ten eerste is het ongezond omdat de blootstelling aan bacteriën hoger is in water, zowel in het zwembad als in de zee.

Bovendien wordt uw wond ook zachter als hij aan veel water wordt blootgesteld. Hierdoor valt de wond weer weg, bijvoorbeeld als je je lichaam afveegt met een handdoek. Dit stopt op zijn beurt het genezingsproces en verhoogt het risico op infectie in de open wond.

Draag losse kleding wanneer je begint te trainen met je nieuwe tattoo

Als je weer gaat trainen, is je kleding ook belangrijk om in het begin rekening mee te houden. Wij raden u aan te trainen in een losse trainingsset. Een strakzittend trainingsshirt kan schadelijk zijn voor je tattoo. De trui kan over de wond wrijven, waardoor de wond gekrabd kan worden. De bacteriën uit de trui nestelen zich dan in de wond als je pech hebt.

In het algemeen raden wij u aan zachte kleding te dragen nadat u bent getatoeëerd. Het zachte katoen glijdt mooi over de wond, terwijl een strakke spijkerbroek meer over de wond schuurt. Bovendien zal het laten luchten van je nieuwe tatoeage het genezingsproces bevorderen.

U kunt altijd contact met ons opnemen als u vragen heeft

Als u twijfels hebt over het bovenstaande, of als u een antwoord nodig hebt op een specifieke vraag, staan wij altijd klaar om u te helpen. U kunt ons een e-mail sturen op [email protected] en wij nemen binnen 24 uur contact met u op. In de meeste gevallen zijn we binnen een uur terug. We kijken ernaar uit u te helpen.

Terug naar Top
Sluiten Zoom
Context Menu is disabled by theme settings.
Wishlist 0
Continue Shopping